Η Κινηματογραφική Λέσχη Κω στον «Ορφέα»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 22:00

Αργήσαμε φέτος αλλά… τέλος καλό όλα καλά! Μπορεί να καθυστερήσαμε έναν ολόκληρο μήνα αλλά είμαστε και πάλι εδώ. Η Κινηματογραφική Λέσχη Κω (ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ) μετά από 30 χρόνια περιπλάνησης σε αίθουσες ξενοδοχείων και αμφιθέατρα σχολείων βρίσκει φιλόξενη στέγη στον Δημοτικό κινηματογράφο της πόλης. Πρώτη προβολή την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στις 22:00.

Αν σας έχουν γεννηθεί ερωτηματικά για το πώς και το γιατί όλα τα χρόνια αυτά η ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ ήταν εκτός του Δημοτικού Κινηματογράφου μάλλον δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να το απαντήσουμε. Γεγονός είναι ότι ίσως είναι η μόνη Κινηματογραφική Λέσχη που έμενε εκτός Δημοτικών Κινηματογράφων στην Ελλάδα. Δεν θα γκρινιάξουμε πάλι για κάτι που χρόνια σε όλους έμοιαζε αυτονόητο. Παρά την μακριά αναμονή οι στιγμές επιβάλλουν να κοιτάζουμε μπροστά και όχι πίσω.

Θα ρίξουμε όμως μία τελευταία τρυφερή αποχαιρετιστήρια ματιά στην αίθουσα του 2ου Λυκείου που μας φιλοξένησε κοντά 12 χρόνια. Εκεί με κρύο ή και με ζέστη, πολλοί ή λίγοι, η μηχανή μας – «μοτέρ και πάμε» κάθε Παρασκευή! Θα ευχαριστήσουμε τον διευθυντή Βασίλη Ραμπαούνη και το σχολείο για την πολύχρονη φιλοξενία και τη φράση «θέλω το σχολείο τα απογεύματα να γίνεται πολιτιστικό κέντρο» που μας είπε όταν το 1996 ξεκινήσαμε εκεί τις προβολές. Δεν παραδίδουμε τίποτα στη λήθη. Όμως το «μπροστά» μας γεμίζει μεγαλύτερη ευθύνη.

Ο προβληματισμός της Γενικής μας συνέλευσης –που έγινε στις 28 του Νοέμβρη- ας μεταφερθεί μέσω αυτού του κειμένου σε όλους και ας προκαλέσει γόνιμο διάλογο: «δεν θα ήταν σωστό να βολευτούμε στις νέες συνθήκες», «η συλλογική μας λειτουργία πρέπει να ενισχυθεί. Τα μέλη να μην αισθάνονται απλοί θεατές αλλά να παίρνουν ευθύνες», «το πρόγραμμα να βγαίνει από ανοικτή επιτροπή», «το ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ -που πρωτοβγήκε δειλά το Νοέμβρη του 2001 και έβγαλε 10 τεύχη πριν σταματήσει από κούραση- να εκδίδεται από ανοιχτή συντακτική επιτροπή», «Τα μέλη της Λέσχης να συναντιούνται νωρίτερα πριν την προβολή σε κάποιο κοντινό καφέ», «Τι ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ θέλουμε;», «Θα χάσουμε την αυτοτέλεια και την αυτονομία μας σαν σύλλογος στον Ορφέα» κ.α.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι έγινε το αυτονόητο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως δεν μας ζητήθηκε να αλλάξουμε σε τίποτε, αντίθετα να συνεχίσουμε να είμαστε αυτοί που είμαστε. Είμαστε ευτυχείς για αυτό και αναγνωρίζουμε δημόσια ότι συνεννοηθήκαμε με τον καλύτερο τρόπο με την Επιχείρηση Δημοτικών Κινηματογράφων (Ε.ΔΗ.Κ.) και ότι θα συνεργαστούμε με το προσωπικό του «ΟΡΦΕΑ» και στις προβολές της ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ αλλά και για όποιες άλλες εκδηλώσεις ή αφιερώματα συνδιοργανωθούν! Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και για την Ε.ΔΗ.Κ και για τον κινηματογράφο γενικότερα και για την κινηματογραφική παιδεία.

Ελπίζουμε τώρα οι Δευτέρες να αποδειχθούν πιο κινηματογραφικές από τις Παρασκευές. Το λόγο έχουν οι φίλοι του κινηματογράφου! Τα δύσκολά όμως βρίσκονται μπροστά μας. Αυτό που εδώ και τριάντα χρόνια μας κρατάει ζωντανούς είναι το μεράκι μας για τον κινηματογράφο και το πνεύμα συλλογικότητας που μας ενώνει. Με το ίδιο μεράκι και το ίδιο πνεύμα όλοι μαζί- Διοικητικό Συμβούλιο, μέλη και απλοί φίλοι- ας ανοιχτούμε στις καινούριες θάλασσες που ανοίγονται μπροστά μας.

Μοτέρ και πάμε ξανά καρέ – καρέ…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s