Enron: Η πτώση των μεγαλοκαρχαριών

ΔΕΥΤEΡΑ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 22:00, ΣΤΟΝ ΚΙΝ/ΦΟ «ΟΡΦΕΑ»

Enron: the smartest guys in the room. ΗΠΑ, 2005. Σκηνοθεσία – σενάριο: Άλεξ Γκίμπνι. Μοντάζ: Άλισον Έλγουντ. 109 λεπτά.

Το αληθινό πρόσωπο της ελεύθερης οικονομίας μέσα από ένα συγκλονιστικό, αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, δοσμένο με τον ρυθμό ενός θρίλερ.Με βάση το μπεστ-σέλερ «The smartest guys in the room» των δημοσιογράφων του περιοδικού «Fortune», Μπέθανι ΜακΛιν και Πίτερ Ελκιντ, και κάνοντας χρήση αρχειακού υλικού, βίντεο από τις ανακρίσεις της Γερουσίας, μαγνητοταινιών, συνεντεύξεωνς με πρόσωπα που είχαν αναμιχθεί στο σκάνδαλο, ακόμη και διαφημιστικών της εταιρείας, ο Γκίμπνι έφτιαξε ένα από τα πιο τολμηρά και αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που βγήκαν ποτέ από τις ΗΠΑ.

Το συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο σκάνδαλο και την πτώχευση της Enron, μιας από τις πιο μεγάλες (7ης στη σειρά) εταιρείες των ΗΠΑ, που αποκάλυψε το απάνθρωπο και αδηφάγο πρόσωπο του ελεύθερου εμπορίου. «Ο Τιτανικός βυθίστηκε με τα φώτα αναμμένα», λέει σε κάποια στιγμή ένα από τα πρόσωπα της ταινίας, εννοώντας πως η Enron βυθίστηκε στο σκοτάδι, όταν το 2001, για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους, προκάλεσε την «κρίση ενέργειας» που για μήνες, είχε ρίξει στο σκοτάδι την Καλιφόρνια. Η επιτυχία της Enron στηρίχτηκε σε μετοχές-μαϊμού που πρόβαλε με έντεχνο τρόπο ο Τζεφ Σκίλινγκ, το παιδί-θαύμα της εταιρείας, και ο οποίος με την ανοχή τμήματος του πολικού κατεστημένου παραπλανούσε την κοινή γνώμη παρουσιάζοντας ψεύτικα κέρδη δισεκατομμυρίων, εκεί που είχαν μόνο ζημιές.

Δημιουργώντας off shore εταιρείες, όπου περνούσε τα ελλείμματα και τις ζημιές της και κρατώντας ψεύτικα βιβλία, η Enron κατάφερε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να παραμείνει στην κορυφή, πουλώντας τις μετοχές της στους 20.000 υπαλλήλους της, οι οποίοι έχασαν ξαφνικά όχι μόνο τις οικονομίες τους, αλλά και την κοινωνική ασφάλισή τους. Μάλιστα, ενώ το σκάνδαλο ετοιμαζόταν να ξεσπάσει και οι μετοχές είχαν αρχίσει να πέφτουν, οι διευθυντές της Enron ψεύδονταν στους υπαλλήλους και τους μετόχους τους παρακινώντας τους να αγοράσουν κι άλλες μετοχές, ενώ οι ίδιοι πουλούσαν τις δικές τους για ν’ αποχωρήσουν με εκατομμύρια δολάρια ο καθένας!

Ευτυχώς, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, οι υπεύθυνοι παραπέμφθηκαν σε δίκη και καταδικάστηκαν. Η Enron, πάντως, είναι μόνο ένα από τα πολλά δείγματα για το πού μπορεί να οδηγήσει η ελεύθερη οικονομία. Όπως μας πληροφορεί ο ίδιος ο Γκίμπνι, «η Enron δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Είναι η διόγκωση του τρόπου με τον οποίο πολύ συχνά λειτουργούν τα πράγματα». Συμπέρασμα που δραματικά επαληθεύτηκε στις μέρες μας μετά το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που μαστίζει σήμερα όλο το κόσμο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s