Η Λεμονιά

ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ,  22:00,  ΣΤΟΝ ΚΙΝ/ΦΟ «ΟΡΦΕΑ»

Lemon Tree/Eltz Limon. Ισραήλ/Γαλλία, 2007. Σκηνοθεσία: Εράν Ρικλίς. Σενάριο: Εράν Ρικλίς, Σούχα Αράφ. Ηθοποιοί: Χίαμ Αμπάς, Αλί Σουλιμά, Ρόνα Λιπάζ-Μιχαέλ. 106 λεπτά.

Σατιρική, πολιτική κωμωδία, με επίκεντρο τις προσπάθειες ενός Ισραηλινού υπουργού να ισοπεδώσει το κτήμα με τις λεμονιές μιας γειτόνισσας, Παλαιστίνιας χήρας στα σύνορα Ισραήλ – Δυτικής Οχθης.

Τον παραλογισμό, μαζί και το χάσμα που κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων εξαιτίας της ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης, παρουσιάζει στην ταινία του «Η λεμονιά» ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Εράν Ρικλίς. Παρόμοιο παραλογισμό που είχε δώσει πριν από μερικά χρόνια και πάλι ο ίδιος στην ταινία «Η νύφη από τη «Συρία», καθώς και ο Ελία Σουλεϊμάν στη «Θεϊκή παρέμβαση». Με συνεργάτιδα στο σενάριο την Παλαιστίνια δημοσιογράφο Σούχα Αράφ, με την οποία είχε συνεργαστεί και στη «Νύφη από τη Συρία», ο Ρικλίς έφτιαξε μια όμορφη, ζεστή, διανθισμένη με χιούμορ, με έντονη όμως την πολιτική της θέση, ταινία.

Πρωταγωνίστρια, η 45χρονη χήρα Σάλμα (μια εξαιρετική Χίαμ Αμπάς), η οποία, κάπου στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, φροντίζει ένα κτήμα με λεμονιές που είχε φυτέψει ο πατέρας της εδώ και πενήντα χρόνια. Όταν όμως ο νέος Ισραηλινός υπουργός Άμυνας αποφασίζει να φτιάξει το σπίτι του δίπλα στον κήπο της Σάλμα, η προσωπική του ασφάλεια αποφασίζει πως οι λεμονιές πρέπει να κοπούν για να εμποδίσουν τυχόν τρομοκράτες από κάποια επίθεση εναντίον του. Μέσα από την απλή αυτή ιστορία, ο Ρικλίς έφτιαξε μιαν απολαυστική πολιτική σάτιρα, αλληγορία για τις λεμονιές και το τείχος που χτίζεται γύρω τους, ενώ ταυτόχρονα βρίσκει την ευκαιρία να κάνει και μια κριτική πάνω στις ταξικές/κοινωνικές διαφορές: παράδειγμα, η γυναίκα του υπουργού, από τη μια, κλεισμένη στο δικό της, προστατευμένο «πύργο», χωρίς να μπορεί να έρθει σ’ επαφή με την Παλαιστίνια γειτόνισσά της κι από την άλλη, η Σάλμα, που ο έρωτάς της για τον δικηγόρο εμποδίζεται από τους «προεστούς» του χωριού που θέλουν να διαφυλάξουν την «τιμή» της!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s