Το χάρισμα της Σεραφίν

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, 22:00, στον κινηματογράφο ΟΡΦΕΑ

το χαρισμα της σεραφιν

Μια αυτοδίδακτη ζωγράφος και η τέχνη της ζωής

Seraphine. Γαλλία, 2008. Σκηνοθεσία: Μαρτέν Προβόστ. Σενάριο: Μαρκ Αμντενούρ και Μ. Προβόστ. Ηθοποιοί: Γιολάντ Μορό, Ούλριχ Τούκουρ, Αν Μπένεντ, Ζενεβιέβ Μνις. 125′

Συγκινητική βιογραφία για μια σχετικά άγνωστη, αλλά πρωτοπόρα για την εποχή της, Γαλλίδα ζωγράφο, που έζησε στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Βελγίδα ηθοποιός Γιολάντ Μορό φτιάχνει μια θαυμάσια ερμηνεία στο ρόλο μιας θρήσκας υπηρέτριας που, εκτός από διάφορες άλλες δουλειές που κάνει για να επιβιώσει, ξενυχτά τα βράδια της ζωγραφίζοντας, με ένα πολύ πρωτοποριακό για την εποχή της τρόπο, φρούτα και δέντρα.

Ωραία, συγκινητική βιογραφία της Σεραφίν ντε Σανλίς, μιας σχετικά άγνωστης αλλά ταλαντούχας, πρωτοπόρας για την εποχή της, Γαλλίδας ζωγράφου, που έζησε στις αρχές του 20ού αιώνα – 7 βραβεία Σεζάρ, μαζί και καλύτερης ταινίας. Η Βελγίδα ηθοποιός Γιολάντ Μορό φτιάχνει μια θαυμάσια, συγκινητική ερμηνεία στο ρόλο μιας θρήσκας υπηρέτριας που, εκτός από διάφορες άλλες δουλειές που κάνει για να επιβιώσει, ξενυχτά τα βράδια της ζωγραφίζοντας, με ένα πολύ πρωτοποριακό για την εποχή της τρόπο, μοντέρνο, διάφορα φρούτα και δέντρα.

Όταν ο Γερμανός κριτικός τέχνης, Βίλχελμ Ούντε (Ούλριχ Τούκουρ), που είχε από νωρίς αναγνωρίσει το ξεχωριστό ταλέντο ζωγράφων όπως ο Πικάσο και ο Μπρακ, αλλά και είχε ανακαλύψει τον Ντουανιέ Ρουσό, βλέπει τυχαία ένα έργο της αποφασίζει να τη βοηθήσει. Όμως ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα διακόψει τη σχέση τους, αν και η Σεραφίν θα συνεχίσει να ζωγραφίζει, ακόμη κι όταν γι’ αυτήν η ζωή γίνεται  δυσβάστακτη. Εκείνο που συνεχίζει να την κρατά στη ζωή είναι τόσο η προσήλωσή της στο θεό όσο και η ζωγραφική της. Ώσπου, τελικά, αποκομμένη από την πραγματικότητα, η Σεραφίν οδηγείται στην τρέλα.

Ο Προβόστ εστιάζει το ενδιαφέρον του στη σχέση ανάμεσα στα δύο μοναχικά αυτά άτομα, την απλοϊκή, αφελή Σεραφίν και τον ομοφυλόφιλο Βίλχελμ Ούντε, καθώς και στη σχέση της Σεραφίν με τη φύση, απ’ όπου και οι εκπληκτικές εμπνεύσεις της – από τις πιο όμορφες σκηνές, εκείνη με τη Σεραφίν, μ’ ένα όλο φωτεινότητα πρόσωπο, όρθια πίσω από τους πίνακές της, να τους δείχνει σε διάφορα γνωστά της πρόσωπα. Συνολικά μια συγκινητική, δοσμένη με λεπτότητα και άνεση, ταινία.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s