Ανάμεσα στους τοίχους

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, 22:00, στον κινηματογράφο ΟΡΦΕΑ

Ο καθηγητής μαζί με τους μαθητές του

Entre les murs. Γαλλία, 2008. Σκηνοθεσία: Λοράν Καντέ. Σενάριο: Φρανσουά Μπεγκοντό, Λοράν Καντέ. Ηθοποιοί: Φρανσουά Μπεγκοντό. 128 λεπτά.

Συναρπαστική, βραβευμένη με το Χρυσό Φοίνικα των Κανών, γαλλική ταινία, γύρω από τις σχέσεις ανάμεσα σ’ έναν καθηγητή και τους μαθητές του, σε λύκειο υποβαθμισμένης περιοχής του Παρισιού. Εξαιρετικές ερμηνείες από τα παιδιά. O σκηνοθέτης αφήνει τα συμπεράσματα στον ίδιο τον θεατή.

Η ταινία, σε σενάριο από βιβλίο, με βάση τις εμπειρίες του καθηγητή Φρανσουά Μπεγκοντό (ο οποίος στην ταινία ερμηνεύει τον καθηγητή), μας δίνει μια ρεαλιστική, αντικειμενική εικόνα των καθημερινών προβλημάτων αλλά και των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, χωρίς να παίρνει το μέρος κανενός.

Το σημαντικό στην ταινία είναι ότι δεν υπάρχουν κακοί ή καλοί μαθητές. Ολοι έχουν τα προβλήματά τους, ενώ οι φαινομενικά καλοί συχνά αδιαφορούν, προκαλώντας άλλα προβλήματα στο δάσκαλο. Κι είναι ακριβώς το ότι ο Καντέ δεν προσπαθεί να οδηγήσει τις καταστάσεις σε αισιόδοξες πάντα λύσεις, προτιμώντας να παρουσιάσει το πρόβλημα όπως ακριβώς είναι, καταγράφοντας την αληθινή ατμόσφαιρα του σχολείου, δίνοντας, ταυτόχρονα, και μιαν εικόνα των γονιών τους -από τις καλύτερες σκηνές είναι εκείνη της συνάντησης του δασκάλου με τη μητέρα ενός προβληματικού, αλλά ταλαντούχου, μαθητή. Με πραγματικούς μαθητές, που εργάστηκαν με εκπληκτικά αποτελέσματα με τον σκηνοθέτη για ένα ολόκληρο σχεδόν σχολικό έτος, ο Καντέ πλησίασε το θέμα του με κατανόηση, χωρίς δημαγωγία ή προκαταλήψεις, παρουσιάζοντας με λεπτομέρεια και ρεαλισμό τις σχέσεις, τις εντάσεις, τις συγκρούσεις, τις κακίες και τις μικρο-συνωμοσίες που δημιουργούνται στις καθημερινές αυτές σχέσεις, ιδιαίτερα εξαιτίας προβλημάτων γλώσσας και επικοινωνίας, που ξεπερνούν θέματα φυλετικά ή θρησκείας. Όλα δοσμένα με αντικειμενικότητα, με τον σκηνοθέτη να αφήνει τα συμπεράσματα στον ίδιο τον θεατή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s