Οι τρεις πίθηκοι

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, 22:00, στον κινηματογράφο ΟΡΦΕΑ

Η αφίσα της ταινίας

Uc maymun/Three Monkeys. Τουρκία, 2008. Σκηνοθεσία: Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν. Σενάριο: Νούρι Μπίλγκε & Εμπρου Τζεϊλάν. Ηθοποιοί: Γιαβούζ Μπινγκόλ, Χατιτσέ Ασλάν, Ριφάτ Σουνγκάρ, Εργκάν Κεσάλ. 109′

Η υποκρισία και τα ψέματα στις σχέσεις μιας δυσλειτουργικής οικογένειας μικροαστών, αλλά και το αίσθημα της ενοχής, σε μια ταινία εξαιρετική, δοσμένη με οξυδέρκεια και λεπτό χιούμορ.

Οι τρεις πίθηκοι είναι τα τρία, θλιβερά μέλη μιας δυσλειτουργικής, μικροαστικής οικογένειας: ο σύζυγος, σοφέρ ενός πολιτικού, η γυναίκα του και ο έφηβος γιος τους. Ενώ ο σοφέρ σύζυγος δέχεται την οικονομική πρόταση του αφεντικού του να πάει φυλακή στη θέση του, καλύπτοντάς τον για τον θάνατο ενός πεζού με το αυτοκίνητό του, ο γιος του μπλέκει με επικίνδυνες παρέες και η γυναίκα του αρχίζει μια σχέση με τον πολιτικό.

Εκείνο που ενδιαφέρει τον Τζεϊλάν είναι να καταγράψει τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και το αίσθημα ενοχής μέσα από τους τρεις βασικούς χαρακτήρες του, που κανένας τους όχι μόνο δεν είναι προετοιμασμένος ν’ αντιμετωπίσει τα κρίσιμα γεγονότα αλλά και προσπαθεί να τα καλύψει με διάφορα ψέματα. Ο σκηνοθέτης απομονώνει τα πρόσωπά του σ’ ένα είδος «κενού» που έχουν τα ίδια δημιουργήσει γύρω τους, χωρίς όμως να αποφεύγει να καταγράφει και το συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον (μια Τουρκία με έντονες τις ταξικές διαφορές όπου η πολιτική εξαρτάται από το χρήμα), μαζί και τη θρησκεία, που δίνει μια μεταφυσική διάσταση στις πράξεις τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s