Η Οργή

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, 22:00, στον κινηματογράφο ΟΡΦΕΑ

Η αφίσα της ταινίας που εξιστορεί τη σύγκρουση ανάμεσα σε δυο οικογένειες

La Rabia. Αργεντινή. (2008) Σκηνοθεσία: Αλμπερτίνα Κάρι. Ηθοποιοί:  Αμαλία Κουκέιρο, Τζανιέρ Λορέντζο, Βίκτορ Χιούγκο Καρίζο, Ναζαρέτα Ντουάρτε, κ.ά. 85’

Με την τραγική σύγκρoυση ανάμεσα σε δύο αγροτικές οικογένειες της Αργεντινής καταπιάνεται στην τελευταία ταινία της η Αλμπερτίνα Κάρι. Η σκηνοθέτης με δυνατές και τολμηρές σκηνές ζωντανεύει τα πάθη, την απιστία, τη βία και το θάνατο, που αποτελούν τμήμα της ζωής των ανθρώπων των απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων της χώρας της.

Μια καθυστερημένη αγροτική κοινότητα της Αργεντινής. Οι άνθρωποί της ζούνε μάλλον με το συναίσθημα. Στις σχέσεις τους επικρατεί η κατανόηση και η αλληλεγγύη. Το σκληρό, όμως, περιβάλλον, οι δύσκολες συνθήκες ζωής, ο κλειστός χώρος, αναγκαστικά γεννάνε προβλήματα. Σε πρωτόγονη ακόμα κατάσταση οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα και την ωριμότητα να ξεπερνάνε τις δυσκολίες. Μια ξαφνική σπίθα, ένα τυχαίο γεγονός και το τοπίο παίρνει φωτιά…

Η ταινία της Αλμπερτίνα Κάρι έχει τη γοητεία του «παράξενου» και του «φολκλορικού», στοιχεία τα οποία υπάρχουν άφθονα στην εικόνα της ταινίας, στα πρόσωπα και στις συμπεριφορές των ηθοποιών. Η γοητεία του «παράξενου» και του «φολκλορικού» έχει τραβήξει πολλές φορές την προσοχή μεγάλων συγγραφέων και άλλων δημιουργών, γιατί η αγριάδα που βγαίνει από αυτά τα στοιχεία παραπέμπουν σε αρχέγονες ανθρώπινες συμπεριφορές. Σε πρωτόγονες συμπεριφορές, που παρ’ όλη την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα σε πολλά σημεία του πλανήτη μας.

Αναζητήστε πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία υπάρχουν στα «υπόγεια» της ταινίας. Στις ματιές των ηθοποιών, στους χώρους που μένουν οι άνθρωποι, στο τοπίο που τους περιβάλλει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s