22/11 Κυνόδοντας

Μια δυνατή αλληγορία για τον αυταρχισμό της ελληνικής οικογένειας  και όλα τα καταπιεστικά συστήματα…

Δείτε το trailer της ταινίας

Κυνόδοντας – Dogtooth, Ελλάδα, (2009)
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γιώργος Λάνθιμος
Ηθοποιοί: Χρήστος Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Μαίρη Τσώνη, Άννα Καλαϊτζίδου, 94′
Σε μια απομονωμένη μονοκατοικία, μια οικογένεια – ο πατέρας, η μητέρα, τα δύο κορίτσια και ο γιος τους – ζει χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο. Ευφυώς δομημένη σαν αλληγορία πάνω στον αυταρχισμό της ελληνικής οικογένειας αλλά και ευρύτερα στο καταπιεστικό «σύστημα» οποιασδήποτε κοινωνίας. Οι εξάρσεις βίας ταράζουν τα ύπουλα ήρεμα νερά της επιφάνειας, ενώ το φινάλε επιφυλάσσει ένα δυνατό σοκ. Η ταινία δείχνει τη λειτουργία μιας δικτατορίας στην κλίμακα της πυρηνικής οικογένειας, όπου ο διανοητικός χειρισμός, η μόνιμη απειλή, η διαστροφή της γλώσσας και το ψέμα είναι καθημερινά. 

Ο σκηνοθέτης αναφέρει ότι ο «Κυνόδοντας» προέκυψε μέσα από συζητήσεις φίλων και αναφέρεται στις «παράξενες» σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας που, με εξαίρεση τον πατέρα, δε βγαίνει ποτέ από το σπίτι της. Για τον σκηνοθέτη το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι πόσο μπορείς να περιορίσεις το μυαλό κάποιου σε κάτι – όχι μόνο σε ό,τι αφορά μια οικογένεια, αλλά επίσης μια δουλειά, ένα κράτος κ.λπ.

Λένα Διβάνη, συγγραφέας

Κανένας δεν μπορεί να σε βλάψει τόσο καίρια όσο ο γονιός σου. Στην πραγματικότητα το πιο αυταρχικό καθεστώς που θα βιώσει ο καθένας από μας είναι το οικογενειακό μας: κάθε παιδί είναι πιο ανυπεράσπιστο απέναντι στους γονείς του ακόμη και από πολιτικό αντιρρησία απέναντι στους Ταλιμπάν.

Θέμις Μπαζάκα, ηθοποιός

Ο “Κυνόδοντας” είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας γιατί από την οικογένεια ξεκινούν όλα. Ο τρόπος που αναπτύσσονται τα μέλη της οικογένειας, τα παιδιά ιδιαίτερα, ο τρόπος που μαθαίνουν να είναι ελεύθερα ή να μην είναι ελεύθερα, να διεκδικούν ή να μη διεκδικούν τη ζωή τους, ο τρόπος που μαθαίνουν να δέχονται τη διαφορετικότητα, τον σεβασμό, την επικοινωνία, το σεξ, τον έρωτα, την αγάπη, όλα αυτά τα ακολουθούν και βλέπουμε μετά πόσο διαστρεβλωμένα είναι. Γιατί έχουν ζήσει μια παραποίηση της αλήθειας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s