29/11 Λευκή Κορδέλα

Ανεξήγητα περιστατικά θα αναστατώσουν τη ροή της καθημερινότητας

Δείτε το trailer της ταινίας

Ακούστε ένα κομμάτι από τη μουσική της ταινίας

Λευκή Κορδέλα – Das weisse Band, Γερμανία – Αυστρία (2009)

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μίχαελ Χάνεκε, Ηθοποιοί: Christian Friebel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi, Fion Mutert, Michael Kranz, Burghart Klaubner, 144’

Τα παιδιά, οι οικογένειές τους, ο πάστορας, ο δάσκαλος, ο γιατρός βρίσκονται όλοι στο επίκεντρο. Όμως, ανεξήγητα περιστατικά συμβαίνουν, κάτι σαν μια απροσδιόριστη τιμωρία, αναστατώνοντας τη ροή της καθημερινότητας. Ποιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά; Η ταινία αντιπροσωπεύει έναν σύνθετο στοχασμό πάνω στη γέννηση της βίας και την παρακμιακή πορεία της κοινωνίας, στις παρυφές του πολέμου που άλλαξε τον γεωγραφικό και ανθρώπινο χάρτη.

Πρόκειται για ευφυές και μεγαλοπρεπές, ασπρόμαυρο φιλμ, που λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα, αφαιρετικά και μεταφορικά πάνω στη γέννηση, την προπαγάνδα και τον επεκτατισμό της μεγάλης εθνικιστικής ιδέας χρησιμοποιώντας ένα τοπικό χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη ζωή σ’ ένα προτεσταντικό χωριό της Γερμανίας, λίγο πριν την αυγή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα αυστηρά, παγωμένα πλάνα έρχονται σε ταύτιση με το βλοσυρό, παντελώς αγέλαστο ύφος των προσώπων που απαρτίζουν το φιλμ, από το οποίο δεν λείπουν οι ξαφνικές εκρήξεις βίας, σωματικής μα κυρίως ψυχολογικής. Τα ανήλικα παιδιά με τα φοβισμένα ή απορημένα πρόσωπα που κυριαρχούν στα περισσότερα πλάνα της ταινίας είναι η γενιά που αργότερα θα γίνει υπεύθυνη για τις απίστευτες βαρβαρότητες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s